BRF Gärdåsdalen i Göteborg


Fakta om föreningen

Bostadsrättsföreningen Gärdsåsdalen är belägen i södra Bergsjön i östra Göteborg.

 

"Ett boende i tiden"

Att bo i HSBs Bostadsrättsförening Gärdsåsdalen idag innebär att man får ett lugnt och barnvänligt boende i en förening med god grannsämja och en kreativ styrelse som verkar för alla medlemmars bästa. Styrelsens målsättning är att följa med i dagens utveckling inom de områden som kan vara till nytta för föreningen och den enskilda medlemmen.

Vårt motto är "Ett boende i tiden".

Allmänt 
I Gärdsåsdalen finns den perfekta mixen av vacker natur och storstad. Med frisk luft, promenadstråk och den vackert belägna Bergsjön med sina fina klippstränder, bryggor och hopptorn. Det tar bara ca 20 min med spårvagn från centrum till Gärdsåsdalen. På somrarna grillar man vid sjön, badar och solar. På hösten finns det många möjligheter att plocka svamp och bär i skogarna. Året runt kan man ta del av det här mångkulturella områdets utbud av affärer, mat och kultur. Till stadslantgården Galaxen tar man med sig barnen, tittar på djur, tar en fika eller en tur med häst och vagn. Med sitt höga läge har Gärdsås och Bergsjöns nästan alla gator fått gatunamn med rymdanknytning. Från vissa utkiksplatser kan man se ut över Göteborgs stad. Utvecklingen är positiv, just nu byggs det mycket i Bergsjön, Kortedala och Gamlestaden som är en ständigt växande och levande stadsdel.


Vid badsjön Bergsjön (varifrån stadsdelen fått sitt namn) finns bryggor, badstegar och trampolin. Badet är ett EU-bad. Något söder om sjön stupar bergen brant ned mot Utby, ett populärt område för bergsklättring. I sydvästra hörnet av stadsdelen, längst upp i Gärdsåsdalen hittar man den 130 meter höga Gärdsåstoppen. Härifrån har man utsikt över både västra Bergsjön, Gärdsås och Kviberg.Under hösten finns det möjligheter att plocka bär och svamp i närligganden skogsområderna. I området finns det även många olika lekplatsarer för barnen att leka på. Det finns bla basketplan, fotbollsplan, sandlådor, klätterställningar mm.


Affärer och Restauranger
Stadsdelens två stora torg är Rymdtorget och Komettorget (båda invigda 1965) varav det förstnämnda är att betrakta som centrum. Rymdtorgets innecentrum har nyligen genomgått en omfattande upprustning, och har då fått det nya namnet Bergsjön Centrum. Här i finns allt från ICA Supermarket, Apotek, konditori, chark och bibliotek. Under 2006 byggdes Gärdsås torg i västra Bergsjön om och resulterade i fler butiker och en folkhögskola. På Gärdsås torg finns bla Lidl, Galileis pizzeria , Kiosk , frisör och en del andra småbutiker.


Skolor och Barnomsorg
I Bergsjön finns 16 kommunala förskolor, fyra dagbarnvårdare och fyra fristående friskolor. Bergsjön har sex kommunala grundskolor. Även Göteborgs Folkhögskola är belägen i Bergsjön.

 

Fakta om föreningen

Brf Gärdsåsdalen är en äkta bostadsrättsförening som bildades 1985 i samband med att HSB tog över fastigheterna. Föreningen består av 301 lägenheter som är bostadsrätter. Föreningen har egna lokaler som alla medlemmar kan använda för eget bruk. Lägenheterna är fördelade på 12 hus med adresserna Kvadrantgatan 2-84. Föreningens totala yta är 22 429 kvm på fastigheten Bergsjön 20:2 m.fl.

Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggnadsår: 1968, byggdes om 1985
Fönster: 3-glas
Uppvärmning: Fjärrvärme
Energiprestanda: 161 kWh/kvm och år
Antal lägenheter: 301st med en totalyta på 22 429 m2

I föreningen har medlemmarna tillgång till: Tvättstuga, bastu, solarium, motionsrum, massagestol, dygnet runt info kanal, samlingslokal med utrustning för 40 personer, möblerad gästlägenhet, parkeringsplats för gäster, P-hus med troaxburar, garagelängor, etc.

Renoveringar: 
Husen stod klara 1968 och värms upp via fjärrvärme. 1985 genomgick husen en omfattande renovering som bland annat innefattade fönster och badrum.
Den tekniska förvaltningen sköts av Primär Fastighetsförvaltning. Föreningen följer sin underhållsplan som uppdateras varje år.
2011 lades samtliga taken om. Större renoveringar 2012 bestod av ventilationsarbete, upprustning av gymmet och byte av altandörrar och fönster.
Om du ska renovera ditt badrum kontakta föreningen så bekostar dem dig en ny golvbrunn.

Ekonomi: 
Månadsavgiften till föreningen inkluderar värme, vatten och kabel-TV, och betalas per månad. Avsättning till inre reparationsfonder görs inte.
Det inre underhållet av lägenheten sköts av lägenhetsinnehavaren (läs mer om ansvarsfördelningen i föeningens stadgar)

TV & Internet:
TV levereras via IPTV från Bredbandsbolaget. Ett grundpaket av kanaler ingår i månadsavgiften. Bredband levereras av Bredbandsbolaget via fiber 100/250. 
Avtal om TV och bredband tecknas separat av lägenhetsinnehavaren.

Parkering: 
Det finns fyra typer av parkeringsplatser samt MC- och mopedförvaring. Det är separat kö till samtliga platser. Det går för det mesta att ordna en tillfällig parkeringsplats under en tidsbegränsad tid. En medlem har rätt att hyra två parkeringsplatser i mån av plats. Avtal tecknas med Primär.

Parkeringsplats inomhus: Inne i P-huset finns 29 platser, dessa kan hyras för 230 kr/mån. Troaxbur: Inne i P-huset finns 142 inhägnade platser, dessa kan hyras för 295 kr/mån.

Garage: I garagelänga där el ingår finns 59 platser, dessa kan hyras för 435 kr/mån. 

MC: Det finns 5 MC-platser inne i P-huset, dessa kan hyras för 175 kr/mån.

Till garageplatserna får man kvittera ut en nyckel, depositionsavgiften är 1 000 kr.

Parkeringsplats utomhus: Bredvid P-huset finns 26 platser och längsmed garagelängorna finns 17 platser, dessa kan hyras för 125 kr/mån.

Moped: För mopeder finns förråd på gården med 4 platser, dessa kan hyras för 100 kr/mån. För besökare finns avgiftsbelagd besöksparkering som kostar 5 kr/timme.
Fortsätter man upp mot Teleskopgatan finns ett flertal 4-timmars avgiftsfria parkeringsplatser. Utmed Kvadrantgatan är det fri 10-minutersparkering.


Gemensamma utrymmen: 
Till varje lägenhet hör ett förråd beläget antingen utanför dörren i trapphuset eller i ett närliggande hus. Extra förrådsutrymmen finns att hyra på olika platser i området för mellan 50-100 kr/månad. Det är separat kö för dessa förråd. I entréerna finns porttelefon och föreningen har taggsystem till huvudentréerna. Husen omgärdas av fina grönytor med sittplatser och lekplatser. Mitt i området finns en fin gemensam grillplats med bänkar under tak och en stor grill. Via föreningen finns det flera gemensamma lokaler som man kan nyttja, som ligger i något av de två husen "Kubiken" eller "Kvadranten" mitt i området. I Kubiken finns en samlingslokal utrustad med köksutrustning för 40 personer med en stor altan under tak.


Det finns en möblerad gästlägenhet som kan bokas om man får gäster.

Medlemskap: 
Överlåtelseavgift tas ut av säljaren, 2.5 % av prisbasbeloppet som justeras varje år. 2014 är avgiften 1 110 kr. Eventuell pantsättningsavgift tas ut av köparen, 1 % av prisbasbeloppet som justeras varje år. 2014 är avgiften 444 kr per lån. I det fall blivande köpare önskar samägande med släkting, så tas frågan upp av styrelsen. Föreningen beviljar inte juridisk person medlemskap. Det tar minst en månad att bli godkänd som medlem i föreningen, tidigare medlemskap än en månad är således inte möjligt! Detta sker efter att styrelsen har träffat köparen på expeditionen. Styrelsen kontaktar köparen för att boka en tid för detta. Krav på medlemskap är fast och godtagbar inkomst samt inga betalningsanmärkningar.

Övrigt: 
Brf Gärdsåsdalen är en aktiv förening som anordnar olika typer av aktiviteter för medlemmarna. Bland annat har man haft jul- och luciafirande, filmkvällar, bingo, zumba samt ungdomsdiscon. Varannan månad kommer det containrar för blandat avfall som föreningens medlemmar kan slänga sitt övriga skräp i. På anslagstavlan vid föreningslokalen annonseras när nästa tillfälle blir. Vanliga brännbara hushållssopor hämtas varje vecka. 

Kommunikationer: 
Närmsta spårvagnshållplats är Teleskopgatan. Här går spårvagnarna 7 och 11 med täta turer mot centrum som tar ca 20min. Vill man istället åk buss avgår linje 58 från hållplats Stora Björn. Linjen går till som går till Nils Ericson Terminalen i centrum. Denna tur tar ca 25 minuter.


Se www.vasttrafik.se för mer information om kollektivtrafik.HSBs Bostadsrättsförening Gärdsåsdalen i Göteborg
Kvadrantgatan Kubiken, 415 16 Göteborg
Organisationsnummer: 716409-5932